Hamilelik çatlaklarının oluşmasında genlerin etkisi olsa da. Cilt esnekliği de önemli bir rol oynuyor. Gebelerin tamamı olmasa bile, büyük bir çoğunluğu çatlaklar ile karşılaşır. Özellikle karnın belirgin şekilde büyümeye başladığı altı ve yedinci aydan itibaren karın, kalça ve meme bölgelerinde çatlama oluşabilir. Uterus bebek için rahat bir ortam hazırlarken, cilt bu yeni değişime ayak uydurmaya çalışırken, karın esner ve kolajen kırılması meydana gelir. Bu esneme dolayısıyla oluşan çatlaklar, izlerin oluşmasına yol açar. Neyse ki hamilelik öncesinde, hamilelik esnasında ve doğum yaptıktan sonra cilt bakımına önem vererek bu çatlakların oluşumunu en aza indirmek mümkün. Karın, meme, kalça ve uylukların üst kısmı gibi çatlak oluşumuna elverişli bölgeleri nemlendirerek ve kilo alma hızınızı ölçülü tutmaya çalışarak önlem alabilirsiniz. Cildinizi nemlendirmek için peptit içerikli kremleri tercih edebilirsiniz. Bu ürünler fibroblastları stimüle ederek, yeni kolajen oluşmasına yardımcı olurlar. Bu önlemlerin çatlak oluşumunu yavaşlattığını, cildin değişikliklere ve hızlı kilo alımının yarattığı travmaya karşı hazırlıklı olmasını sağlıyor.
Çatlakların nedeni
Çatlak oluşumunun nedeni; hormon seviyelerinde yaşanan artış, vücudun büyümekte olan bebek için yer açmaya çalışması ve kilolardır. Cilt çok hızlı ve güçlü biçimde gerildiğinde, dermal kolajen lifler bu gerilme hızına uyum sağlayamaz ve cilt yüzeyinde meydana gelen bir tür ‘yırtılma’ sonucu çatlaklar oluşur. Hamilelik döneminde çatlak oluşup oluşmayacağı ise hem genlere hem de cilt kalitesine bağlıdır. Cilt yenileyici lazerler, derinin alt katmanlarında yeni kollajen üretimi sağlayarak cilt yüzeyini güvenli bir şekilde yeniden yapılandırıyor. Bir yıldan eski olmayan kırmızı renkli taze çatlaklar, lazerle tedavi edilebiliyor. Bu işlem, derideki kırmızı pigmentleri hedef alarak çatlakların rengini açabiliyor.
Çatakların giderilmesi
Icon lazer tedavisiyle çatlaklarda yüzde 40 ila 80 civarında azalma ve sıkılaşma yapabilmek mümkün. Icon lazerin etki mekanizması lazer ışığının minik sütunlar halinde deride ısı hasarı yaratmasıdır. Bu sütunlar halindeki ısı hasar alanlarına mikrotermal tedavi bölgeleri denir. Isı hasarı nedeniyle cilt tarafından yara olarak algılanan işlem, yara onarım mekanizmalarını tetikleyerek yeni kolajen sentezini başlatır. Yeni kolajen sentezinin bir sonucu olarak çatlak genişliğinde daralma, derinliğinde azalma, yüzeyde düzelme gözlenir. Icon Lazer teknolojide mikrotermal tedavi alanlarının etrafındaki deri alanı sağlam kalır dolayısıyla bu hasar görmüş alanlar etraftaki sağlam deriden gelen hücrelerle hızla onarılır. Icon lazer tedavisi uygulaması ortalama 3 ila 4 hafta aralıklarla şikâyetin durumuna göre 3 ila 6 seans olarak yapılıyor.