Botoks, Dolgu Uygulamaları

Yüzde Botoks ve Dolgu Uygulaması

İlerleyen yaşla birlikte yüz ovalinde meydana gelen sarkmalar kadınların en büyük şikayetlerinden. Her kadının hedefi ise yüz konturunu yeniden şekillendiren, ince çizgileri ve derin kırışıklıkları azaltan tedaviler. Enjeksiyon işlemlerinden yüz konturunu yeniden şekillendiren hyalüronik asit dolgular sıkılaşmayı artırıyor, cildi nemlendiriyor ve yüzü yukarıya doğru kaldırıyor. Botoks ince çizgileri tedavi ediyor ve derin kırışıkları azaltıyor.

Estetik dolgu ve botoks nedir?
Estetik dolgu cilt altında zaman içerisinde azalan dokuların yerine konması işlemidir. Bunlar içerisinde en önemli maddeler destek dokusu olarak görev yapan hyaluronik asitdir. Bu ürünler doğal olarak ciltte mevcut olan ve zamanla azalan maddelerdir. Cilde destek görevini kolajen görürken, yüksek miktarada su tutma özelliği ile hyaluronik asit cildin nemli kalmasını sağlar. Zamanla bu destek maddelerinin azalmasına bağlı olarak ciltte kırışıklıklar, çökmeler, sarkmalar meydana gelir. Kırışıklıklar bu sebeple burun kenarlarında üst ve alt dudak bölgesinde, ağız köşelerinde genellikle ortaya çıkar. Botoks, clostridium botulinum isimli bir bakteriden üretilen toksindir. Bu toksin, kas-sinir birleşkesi üzerine etki ederek kasların gereksiz kasılmasını önler. Estetik amaçlı botoks uygulamaları dünyada en çok yapılan estetik girişimlerin başında gelmektedir.Uygulandığı kaslarda geçici bir hareket kısıtlılığı oluşturur. Kasın tamamını değil, yapıldığı noktanın 1-2 cm çevresindeki kas dokusunu etkiler. Yüzdeki mimik kaslarına uygulanındığında kasın hareketini zayıflatır ve neden olduğu mimik çizgisinin derinleşmesini engeller.

Kimlere hangi bölgelere uygulanır?
Estetik dolgu uygulaması, genellikle yüz bölgesinde zamanla azalan destek maddelerine bağlı olarak oluşan kırışıklık ve çökmelerin giderilmesinde kullanılır. Özellikle elmacık kemiği dolgunlaştırılması, burun kenarlarındaki kırışıklıklarda, ağız köşesi sarkmaları ve dudak dolguşlaştırmada sıklıkla estetik dolgu uygulamaları tercih edilir. Alın ve göz çevresindeki kırışıklıklar ve mimiklere bağlı kırışıklıklarda ise tercih botoksdur. Eğer botoks uygulaması sonrası kırışıklılarda istenilen tedavi sağlanamazsa estetik dolgu uygulaması da tedaviye eklenir.

Nasıl uygulanır?
Estetik dolgu ve botoks uygulamaları bu konuda deneyimli hekim tarafından, klinik ortamında gerçekleştirilir. Uygulama öncesi kişinin ayrıntılı muayenesi yapılır, dolgu ve botoks yapılacak alan, miktar, kullanılacak ilacın özellikleri ayrıntılı olarak belirlenir. Ağrının azaltılması için anestezi sağlayan kremle 10-15 dakika bekletilir ve ardından uygulama bölgesi önce dezenfekte edilir. Estetik amaçla kullanılacak botoks ve dolgu maddesi uyguma alanına ince iğneler ile verilir. Uygulama çok ağrılı değildir. Estetik dolgu uygulama süresi 10-30 dk, botoks 10-15 dakikadır. İşlem sonrasında kişinin hemen 15-20 dakika hafif buz uygulaması yapılır. Uygulama sonrası kişi sosyal hayatına dönebilir.

Ne kadar süre kalıcıdır?
Estetik dolgu uygulamasının kalıcılığı profesyonel uygulamaya ve kullanılan dolgu maddesine bağlı olarak değişir. Estetik dolgu uygulamalarında kişiye ve uygulanan bölgeye göre değişiklik gösterir, kalıcılığı 6-12 ay arasında değişmektedir. Sonuçta, belirli sürelerde dolgunun tekrarlaması gerekmektedir. Görülmektedir ki, hyalüronik asit dolgu maddelerinin su tutma ve cildin nemlenmesinin artırması sebebi ile cilt kalitesi artmaktadır. Dolgu maddesinin kalıcılık süresi sonunda cilt uygulama öncesi durumundan daha iyi olacaktır. Botoks uygulamasından yaklaşık 3 ay sonra güçlü kaslarda hareket geri dönmeye başlar. 4 ay sonra zayıf kasların hareketi de başlar 6 ay sonra etkisi tamamen kalkar. 4 ile 6 ay arasında tekrar edilmesinde fayda vardır. Düzenli botoks uygulamalarında, kişi kaslarını fazla hareket ettirmemeyi öğrendiği için, artık daha az kırışacak yeni kırışıklık oluşmasını ve kırışıklıkların derinleşmesini önler. Düzenli uygulamalarla süresi daha da uzayabilir.

Kimlere uygulanmaz?
Dolgu uygulamasında kullanılan etken maddeye karşı alerjik sorunu olan kişilere uygulanamaz, sistemik hastalığı bulunanlar ve düzenli ilaç kullananlar uygulama öncesinde bu bilgileri hekimleriyle paylaşmaları gerekir. Aspirin ve benzer ilaç alanların uygulama öncesinde hekimlerine danışarak kullanımını kesmeleri gerekebilir. Cilte iyileşme bozukluğu, aşırı iz ve yara izinde kalınlaşma varsa, bu hastalarda enjeksiyon bölgelerinde rahatsız edici yara izi dokusu oluşma ihtimali vardır. Enjeksiyon alanında enfeksiyon ve inflamasyon varlığında uygulamanın ertelenmesi önerilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir